Palataan Japanin
kasvissyöntikulttuuriin. Japanissa on buddhalaisuuteen uskontoon liittyvä
vagaanismi, koska buddhalaisuudessa uskonnossa munkkijen eläinten tappaaminen
on kielletty. (Buddhalaisuudessa on monta erilaisia, joten en sanoisi, että
kaikki munkit ovat kasvissyöjä.) Heidän tekemät ruoat ovat kutstuttu
”shojin-ryori”ksi. En ole lukenut niin paljon shojin-ryorista ja
buddhalaisuudesta enkä tiedä niitä hyvin, joten voi olla, että minun tieto on
väärin. Tässä vain selitan yleisiä perusasioita.
Buddhalaisuudessa,
erityisesti zen-suuntauksessa suositellaan yksinkertaisia ruokaa, eli
epikurolaisuuden vastapäätä olevaa ruokaa. Shojin-ryorissa käytetään paljon papuja,
vihanneksia ja viljaa. Erisyisesti soijapavusta kehiteltiin paljon erilaisia
ruokia. Shojin-ryoria valmistellaan tosi huolellisesti ja monimutkaisella
tavalla. Nykyään shojin-ryoria voi syödä temppelissa.
Buddhalaisuss on
yksi syy, miksi japanilaiset eivät syöneet niin paljon lihaa aikaisemmin. Sen
lisäksi Japanissa viljeltiin paljon viljaa, riisia ja kasviksia, myös mareltä
ja joelta voi saada kaloja. Aikaisemmin japanilaiset söivät näitä ja joskus
lihaa söivät metsastamalla.
Lihasyönnin
kulttuuri tuli Japaniin länsimaalaisen tullessa. Erityisesti toisen maailmansodan
jälkeen Japani oli Yhdysvallan hallinnassa, jolloin heidän kulttuuri tuli
Japaniin. Lihasyönnin ja maitotuotteiden suosio kasvoi nopeasti, ja sitä kehuttiin
ja mainostettiin mediassa paljon. Median tieto antoi ihmisen luulemaan, että
ilman lihaa ei voi elää. Samaan aikaan kehiteltiin paljon lääkkeitä. Jos
ihmisiset tulee sairastumaan väärästä syömistapoista, he vaan saavat lääkettä
sille.
Mutta nykyään,
jotkut ihmiset huomasivat, että ”Tämä on väärin!”, ja he aloittivat
terveellisempiä elämäntapoja, eli kasvissyöntiä. Makrobioottinen ruokavalio on
yksi ihmisten hyvinvoinnille tarkoitettu ruokailuvalio. Se on periaatteessa
vegaaninen ruokavalio. Makrobioottisessa ruokavaliossa suositellaan
täysjyväriisia, viljaa, täysjyväjauhoa, luomukasvisia, papuja, merilevää, vältetään
teollisesti käsiteltyä sokeria. Kasviksia pyritään syömään kokonainen, eli
kuorimatta,. Makrobioottisen motto on se, että keho tulee ruoasta, joten jos
syö terveellistä ruokaa, ei sairastu.
Nykyään ihmiset,
jotka sairastuivat huonosta elämäntavasta, huomaavat, että kasvissyönti on terveellisempaa
ja tulee kasvissyöjäksi. Minun käsittääkseni sellaisia terveellisestä syystä
aloittanut kasvistyöjiä on ennamän kuin eläinrakaskasvissyöjiä. Myös jotkut
joogan harrastajat ovat vegaaneja. Japanissa suositellaan luomukosmetiikkaa,(olen
nähnyt suomalaisen Frantsilan tuotteita japanilaisissa kauneus-lehdissä monta
kertaa) ja sen yhteyksissä myös hedelmien ja kasviksien hyviä vaikutuksia ihoon
on huomioitu. Sen takia nykyään nuorista naisista tulee kasvissyöjä.
Jos olette
käyneet Japanissa kasvisravintoloissa, huomasittehan, että siellä aina
tarjotaan täysjyväriisia. Japanissa kasvisravintolat ovat sellainen paikka,
jossa tarjotaan ”terveellisiä ruokia”, joten joissakin kasvisravintoloissa,
ruokaa ei maistu mitään. Ihmiset silti käyvät siellä saadakseen terveellisiä
ruokia.
Mikä tahansa syy,
on hienoa, että Japanissa lisääntyy kasvissyöjiä. Nykyään minua harmittaa,
etten ole ollut Japanissa niin aktiivinen kasvissyöjä, jotka käyvät kasvisravintoloissa,
osallistuu kasvissyönnin tapahtumiin ja levittää tietoa kasvissyönnistä kavereille
ja perheille. Nykyään kun käyn Japanissa, teen kotona vegaanisia ruokia
perheelleni, ja käyn vegaanisissa ravintoloissa, kun tapaan kavereita. Onneksi
jotkut heistä ovat kiinnostneet kasvissyönnistä, joten seuraavaksi kun käyn
Japanissa, haluaisin kannustaa heitä ennemmän ja käydä hyvissä vegaanisissa
ravintoloissa.
Tein tälläisiä ruokia Japanissa. Jotkut niistä tein makrobioottisesta reseptista.
Tein tälläisiä ruokia Japanissa. Jotkut niistä tein makrobioottisesta reseptista.
Käydessäni Tokiossa vegaanisissa ravintoloissa olen huomannut myös tuon ruoan terveellisyyden ja osittain myös mauttomuuden. Se on sääli, siis ei se, että ruoka on terveellistä mutta että kasvisruoasta annetaan kuva, että se on mautonta. Kaikki kasvissyöjät varmasti tietävät, että kasvisruoasta saa yhtä lailla maukasta, kuin mistä tahansa muustakin. Melkeinpä kaikki mausteethan ovat kuivattuja kasveja :)
返信削除Kiitos tästäkin postauksesta, todella mielenkiintoista!
xoxo,
Raisa
Mimi, minulla olisi sinulle tärkeää asiaa, voitko kirjoittaa minun sähköpostiosoitteeseen pinkkisfun(at)gmail.com
返信削除Raisa
Ajattelen, että Japanissa on kaksi erityyppistä vegaaniravintola. Yksi on makrobioottiset ja terveelliset vegaaniravintolat ja toinen on eläinrakasvegaaniravintola. Ensimmäisissä tyyppisissä ruoat ovat mautttomia tavallisille ihmisille. Kyllä minuakin harmittaa se, että vain makrobioottinen harrastajat käyvät näissä ravintoloissa, koska he ovat tottuneet mauttomiin ruokiin. En ole vielä käynyt superhyvä vegaaniravintoloissa Japanissa, mutta ainakin Kioton Vegans cafe näyttää tosi kivalta..
返信削除ps.Lähetin sinulle sähköpostin.^^