2012年10月9日火曜日

Kasvissyönti Japanissa yleisesti, Osa 2



Palataan Japanin kasvissyöntikulttuuriin. Japanissa on buddhalaisuuteen uskontoon liittyvä vagaanismi, koska buddhalaisuudessa uskonnossa munkkijen eläinten tappaaminen on kielletty. (Buddhalaisuudessa on monta erilaisia, joten en sanoisi, että kaikki munkit ovat kasvissyöjä.) Heidän tekemät ruoat ovat kutstuttu ”shojin-ryori”ksi. En ole lukenut niin paljon shojin-ryorista ja buddhalaisuudesta enkä tiedä niitä hyvin, joten voi olla, että minun tieto on väärin. Tässä vain selitan yleisiä perusasioita.
Buddhalaisuudessa, erityisesti zen-suuntauksessa suositellaan yksinkertaisia ruokaa, eli epikurolaisuuden vastapäätä olevaa ruokaa. Shojin-ryorissa käytetään paljon papuja, vihanneksia ja viljaa. Erisyisesti soijapavusta kehiteltiin paljon erilaisia ruokia. Shojin-ryoria valmistellaan tosi huolellisesti ja monimutkaisella tavalla. Nykyään shojin-ryoria voi syödä temppelissa.
Buddhalaisuss on yksi syy, miksi japanilaiset eivät syöneet niin paljon lihaa aikaisemmin. Sen lisäksi Japanissa viljeltiin paljon viljaa, riisia ja kasviksia, myös mareltä ja joelta voi saada kaloja. Aikaisemmin japanilaiset söivät näitä ja joskus lihaa söivät metsastamalla.
Lihasyönnin kulttuuri tuli Japaniin länsimaalaisen tullessa. Erityisesti toisen maailmansodan jälkeen Japani oli Yhdysvallan hallinnassa, jolloin heidän kulttuuri tuli Japaniin. Lihasyönnin ja maitotuotteiden suosio kasvoi nopeasti, ja sitä kehuttiin ja mainostettiin mediassa paljon. Median tieto antoi ihmisen luulemaan, että ilman lihaa ei voi elää. Samaan aikaan kehiteltiin paljon lääkkeitä. Jos ihmisiset tulee sairastumaan väärästä syömistapoista, he vaan saavat lääkettä sille.
Mutta nykyään, jotkut ihmiset huomasivat, että ”Tämä on väärin!”, ja he aloittivat terveellisempiä elämäntapoja, eli kasvissyöntiä. Makrobioottinen ruokavalio on yksi ihmisten hyvinvoinnille tarkoitettu ruokailuvalio. Se on periaatteessa vegaaninen ruokavalio. Makrobioottisessa ruokavaliossa suositellaan täysjyväriisia, viljaa, täysjyväjauhoa, luomukasvisia, papuja, merilevää, vältetään teollisesti käsiteltyä sokeria. Kasviksia pyritään syömään kokonainen, eli kuorimatta,. Makrobioottisen motto on se, että keho tulee ruoasta, joten jos syö terveellistä ruokaa, ei sairastu.
Nykyään ihmiset, jotka sairastuivat huonosta elämäntavasta, huomaavat, että kasvissyönti on terveellisempaa ja tulee kasvissyöjäksi. Minun käsittääkseni sellaisia terveellisestä syystä aloittanut kasvistyöjiä on ennamän kuin eläinrakaskasvissyöjiä. Myös jotkut joogan harrastajat ovat vegaaneja. Japanissa suositellaan luomukosmetiikkaa,(olen nähnyt suomalaisen Frantsilan tuotteita japanilaisissa kauneus-lehdissä monta kertaa) ja sen yhteyksissä myös hedelmien ja kasviksien hyviä vaikutuksia ihoon on huomioitu. Sen takia nykyään nuorista naisista tulee kasvissyöjä.

Jos olette käyneet Japanissa kasvisravintoloissa, huomasittehan, että siellä aina tarjotaan täysjyväriisia. Japanissa kasvisravintolat ovat sellainen paikka, jossa tarjotaan ”terveellisiä ruokia”, joten joissakin kasvisravintoloissa, ruokaa ei maistu mitään. Ihmiset silti käyvät siellä saadakseen terveellisiä ruokia.
Mikä tahansa syy, on hienoa, että Japanissa lisääntyy kasvissyöjiä. Nykyään minua harmittaa, etten ole ollut Japanissa niin aktiivinen kasvissyöjä, jotka käyvät kasvisravintoloissa, osallistuu kasvissyönnin tapahtumiin ja levittää tietoa kasvissyönnistä kavereille ja perheille. Nykyään kun käyn Japanissa, teen kotona vegaanisia ruokia perheelleni, ja käyn vegaanisissa ravintoloissa, kun tapaan kavereita. Onneksi jotkut heistä ovat kiinnostneet kasvissyönnistä, joten seuraavaksi kun käyn Japanissa, haluaisin kannustaa heitä ennemmän ja käydä hyvissä vegaanisissa ravintoloissa. 

Tein tälläisiä ruokia Japanissa. Jotkut niistä tein makrobioottisesta reseptista.



3 件のコメント:

  1. Käydessäni Tokiossa vegaanisissa ravintoloissa olen huomannut myös tuon ruoan terveellisyyden ja osittain myös mauttomuuden. Se on sääli, siis ei se, että ruoka on terveellistä mutta että kasvisruoasta annetaan kuva, että se on mautonta. Kaikki kasvissyöjät varmasti tietävät, että kasvisruoasta saa yhtä lailla maukasta, kuin mistä tahansa muustakin. Melkeinpä kaikki mausteethan ovat kuivattuja kasveja :)
    Kiitos tästäkin postauksesta, todella mielenkiintoista!

    xoxo,

    Raisa

    返信削除
  2. Mimi, minulla olisi sinulle tärkeää asiaa, voitko kirjoittaa minun sähköpostiosoitteeseen pinkkisfun(at)gmail.com

    Raisa

    返信削除
  3. Ajattelen, että Japanissa on kaksi erityyppistä vegaaniravintola. Yksi on makrobioottiset ja terveelliset vegaaniravintolat ja toinen on eläinrakasvegaaniravintola. Ensimmäisissä tyyppisissä ruoat ovat mautttomia tavallisille ihmisille. Kyllä minuakin harmittaa se, että vain makrobioottinen harrastajat käyvät näissä ravintoloissa, koska he ovat tottuneet mauttomiin ruokiin. En ole vielä käynyt superhyvä vegaaniravintoloissa Japanissa, mutta ainakin Kioton Vegans cafe näyttää tosi kivalta..

    ps.Lähetin sinulle sähköpostin.^^

    返信削除