2012年10月3日水曜日

Vegaanista sushia



Viime viikonloppuna tein sushia. Itse asiassa en tykää sushista kovin paljon (vaikka olen japanilainen). Lapsena jopa vihasin sushia, koska en tykännyt raa’asta kalasta enkä etikalla maustetusta riisista. Lisäksi ne ovet kylmiä!

Kun tulin Suomeen, ihmiset, sekä suomalaiset, että muutmaalaiset, kyselivät minulta, että voinko tehdä heille sushia. Koska en tykännyt sushista enkä edes ole tehnyt sushia koskaan elämässäni, vastasin, etten osaa. Sitten ihmiset ovat hämmästyneet, ja sanoivat, ”miksi et osaa, vaikka olet japanilainen.” Tuntuu, että ihmiset luulevat, että kaikki japanilaiset osaavat tehdä sushia ja syövät näitä joka päivä.
Mutta haluaisin sanoa, että ne sushit, jonka ihmiset luulevat, on sellaiset sushit, jotka Japanissa syödään ravintolassa tai tilaamalla sieltä kotiin, eli Japanissa ei yleensä tehdä sellaista sushia kotona. Perinteiset sushit, muun muassa nigiri ja maki tekee ammattilaisia sushikokkia, koska siihen tarvii monien vuosien kokemuksia ja ammattitaito. Myönnän, että nykyään monissä ketjuravintoloissa tehdään sushia jopa koneella, mutta silti en uskoisi, että tavalliset japanilaiset tekevät jokapäiväisesti nigiria tai makia. Minun perheessa sushia syödään sellaisissa tilaisuuksissa, kun sukulaiset tulevat kylään. Silloin tilataan isoja annoksia susheja ja syödään niitä yhdessä.
Japanissa on monta erilaisia susheja ja jotkut niistä on sellainen sushi, joka tehdään kotona.

Kun tulin, Suomeen, olin yllättynyt, koska sushi on aika suosittu juttu. En oikein tiedä miksi. Ajattelin, että ulkomaalaiset eivät tykkää raa’asta kalasta. Ja varmaan merilevätkin heile outoja..(Olin sokissa, kun kuulin, että joku sanoo merilevä haisee kalalle. En ole koskaan ajatellut näin. Minusta se haisee vaan marille.)
Kun tulin Suomeen, aloin ikävöimään japanilaista ruokaa, ja eräänä päivänä päätin tekemään elämäni ensimmästä sushia. Silloin olin syönyt yleensä vegaanista ruokaa, joten päätin tekemään vegaanisia susheja. Googlasin japanilaisia vegaanisushejen reseptia, ja niiden mukaan laitoin susheihin avokadoa. Loppujen lopuksi tuli hyviä sushia! En vielä tykkää sushista ”todella paljon”, silti sen jälkeen aloitin tekemään sushia aina silloin tällöin, erityisesti kun sain hyvän avokadon. Mutta vielä en osaa tehdä susheja hyvin, ja  lisäksi sushin tekeminen vie hirveän paljon aikaa...

Viime viikonloppuna tein kaksi erilaista makia, eli tavallinen maki ja uramaki(rullattu nurinpäin), ja kolme erilaista nigiria. Makiin latoin avokadoa, keitettua porkkanaa, kurkkua ja tofua. Tofua ensin leikasin suikaleiksi ja laitoin niiden pinnälle perunajauhoa. Se jälkeen paistin ne ölyjyllä ja maustin raastetulla inkiväärillä, soijakastikkeella, mirinilla, agave-siirapilla ja sakella. Nigiriin laitoin avokadoa, paistettua papurikaa ja munakoisoa. Paistettu munakoiso on minun suosikki, ja se sopii hyvin raastetun inkiväärin kanssa. Suosittelisin teillekin kokeilemaan!

4 件のコメント:

  1. Mmmm! Kuulostaa herkulliselta! Minä rakastan sushia! En ole koskaan syönyt sitä kalan kanssa,
    ainoastaan joko vegetaarisia tai vegaanisia susheja. Suurinta herkkuani ovat avocado nigiri. Mieheni taas rakastaa inaria.
    Minäkään en erityisemmin tykkää tehdä sushia itse, koska se vie niin paljon aikaa, ja valitettavasti ravintoloissa se on aika kallista. Joten emme syö sushia tarpeeksi usein :(

    xoxo,

    Raisa

    返信削除
  2. Minä epäilin aikaisemmin avokadon ja riisin yhdistelmästästä, mutta se toimii tosi hyvin! Minäkin tykkään avocado nigirista tosi paljon.(^^)
    Suomessa on vaikea löytää inarin kuoria(syväpaistettu tofua, eli agea), mutta haluaisin kokeilla tehdä sitä joskus. Teitkö itse inari sushia? Muuten,kun Suomessa kuulen Inarin kaupungista, minulle aina tulee mieleen inari sushia.
    Olet totta. Suomessa olen yllättynyt, koska sushit ovat tosi kalliita. Tuntuu, että itse tehty sushi maistuu paremmalta,koska näen niin paljon vaivaa. :D

    返信削除
  3. Olen tehnyt inaria itse, Helsingissä sitä voi ostaa sekä Tokyokanista että Viivoanista. Seuraavan kerran kun tulen Tampereelle tuon niitä sinulle :)
    Minulle tulee taas aina inari sushista mieleen Inari kaupunki :)

    返信削除
  4. Hienoa, että teit itse inaria! En tiedä miten voi tedhdä sitä. Minun pitää kysyä mummoltani. Muistan, että joskus hän teki inaria juhlissa. Olen käynyt Tokyokanissa, mutta kaikki tuotteet tuntui tosi kalliilta. Ostin kuitenkin sieltä naton.(nattoo) :D Kiitos, että sanoit näin. Ehkä lähitulevaisuudessa käyn Japanissa, joten voisin saada sieltäkin. Tuon sinulle vagaanisia okonomiyaki kastiketta. ;)

    返信削除