Viime
viikonloppuna tein sushia. Itse asiassa en tykää sushista kovin paljon (vaikka
olen japanilainen). Lapsena jopa vihasin sushia, koska en tykännyt raa’asta
kalasta enkä etikalla maustetusta riisista. Lisäksi ne ovet kylmiä!
Kun tulin
Suomeen, ihmiset, sekä suomalaiset, että muutmaalaiset, kyselivät minulta, että
voinko tehdä heille sushia. Koska en tykännyt sushista enkä edes ole tehnyt
sushia koskaan elämässäni, vastasin, etten osaa. Sitten ihmiset ovat
hämmästyneet, ja sanoivat, ”miksi et osaa, vaikka olet japanilainen.” Tuntuu,
että ihmiset luulevat, että kaikki japanilaiset osaavat tehdä sushia ja syövät
näitä joka päivä.
Mutta haluaisin sanoa,
että ne sushit, jonka ihmiset luulevat, on sellaiset sushit, jotka Japanissa
syödään ravintolassa tai tilaamalla sieltä kotiin, eli Japanissa ei yleensä
tehdä sellaista sushia kotona. Perinteiset sushit, muun muassa nigiri ja maki
tekee ammattilaisia sushikokkia, koska siihen tarvii monien vuosien kokemuksia ja
ammattitaito. Myönnän, että nykyään monissä ketjuravintoloissa tehdään sushia
jopa koneella, mutta silti en uskoisi, että tavalliset japanilaiset tekevät
jokapäiväisesti nigiria tai makia. Minun perheessa sushia syödään sellaisissa
tilaisuuksissa, kun sukulaiset tulevat kylään. Silloin tilataan isoja annoksia
susheja ja syödään niitä yhdessä.
Japanissa on
monta erilaisia susheja ja jotkut niistä on sellainen sushi, joka tehdään
kotona.
Kun tulin,
Suomeen, olin yllättynyt, koska sushi on aika suosittu juttu. En oikein tiedä
miksi. Ajattelin, että ulkomaalaiset eivät tykkää raa’asta kalasta. Ja varmaan
merilevätkin heile outoja..(Olin sokissa, kun kuulin, että joku sanoo merilevä haisee
kalalle. En ole koskaan ajatellut näin. Minusta se haisee vaan marille.)
Kun tulin
Suomeen, aloin ikävöimään japanilaista ruokaa, ja eräänä päivänä päätin tekemään
elämäni ensimmästä sushia. Silloin olin syönyt yleensä vegaanista ruokaa, joten
päätin tekemään vegaanisia susheja. Googlasin japanilaisia vegaanisushejen reseptia,
ja niiden mukaan laitoin susheihin avokadoa. Loppujen lopuksi tuli hyviä
sushia! En vielä tykkää sushista ”todella paljon”, silti sen jälkeen aloitin
tekemään sushia aina silloin tällöin, erityisesti kun sain hyvän avokadon.
Mutta vielä en osaa tehdä susheja hyvin, ja lisäksi sushin tekeminen vie hirveän paljon
aikaa...
Viime
viikonloppuna tein kaksi erilaista makia, eli tavallinen maki ja uramaki(rullattu
nurinpäin), ja kolme erilaista nigiria. Makiin latoin avokadoa, keitettua
porkkanaa, kurkkua ja tofua. Tofua ensin leikasin suikaleiksi ja laitoin niiden
pinnälle perunajauhoa. Se jälkeen paistin ne ölyjyllä ja maustin raastetulla
inkiväärillä, soijakastikkeella, mirinilla, agave-siirapilla ja sakella.
Nigiriin laitoin avokadoa, paistettua papurikaa ja munakoisoa. Paistettu
munakoiso on minun suosikki, ja se sopii hyvin raastetun inkiväärin kanssa. Suosittelisin
teillekin kokeilemaan!
Mmmm! Kuulostaa herkulliselta! Minä rakastan sushia! En ole koskaan syönyt sitä kalan kanssa,
返信削除ainoastaan joko vegetaarisia tai vegaanisia susheja. Suurinta herkkuani ovat avocado nigiri. Mieheni taas rakastaa inaria.
Minäkään en erityisemmin tykkää tehdä sushia itse, koska se vie niin paljon aikaa, ja valitettavasti ravintoloissa se on aika kallista. Joten emme syö sushia tarpeeksi usein :(
xoxo,
Raisa
Minä epäilin aikaisemmin avokadon ja riisin yhdistelmästästä, mutta se toimii tosi hyvin! Minäkin tykkään avocado nigirista tosi paljon.(^^)
返信削除Suomessa on vaikea löytää inarin kuoria(syväpaistettu tofua, eli agea), mutta haluaisin kokeilla tehdä sitä joskus. Teitkö itse inari sushia? Muuten,kun Suomessa kuulen Inarin kaupungista, minulle aina tulee mieleen inari sushia.
Olet totta. Suomessa olen yllättynyt, koska sushit ovat tosi kalliita. Tuntuu, että itse tehty sushi maistuu paremmalta,koska näen niin paljon vaivaa. :D
Olen tehnyt inaria itse, Helsingissä sitä voi ostaa sekä Tokyokanista että Viivoanista. Seuraavan kerran kun tulen Tampereelle tuon niitä sinulle :)
返信削除Minulle tulee taas aina inari sushista mieleen Inari kaupunki :)
Hienoa, että teit itse inaria! En tiedä miten voi tedhdä sitä. Minun pitää kysyä mummoltani. Muistan, että joskus hän teki inaria juhlissa. Olen käynyt Tokyokanissa, mutta kaikki tuotteet tuntui tosi kalliilta. Ostin kuitenkin sieltä naton.(nattoo) :D Kiitos, että sanoit näin. Ehkä lähitulevaisuudessa käyn Japanissa, joten voisin saada sieltäkin. Tuon sinulle vagaanisia okonomiyaki kastiketta. ;)
返信削除