2012年10月11日木曜日

Wagashi, japanilainen makeinen



Wagashi tarkoittaa perinteinen japanilainen makeinen. Wagashia voi ostaa ”wagashi-yasan”ista, eli wagashikaupasta. Wagashilla on monta erilaisia makuja, muotoja, ja värejä. Periaatteessa ne ovat vegaanisia. Ne ovat tehty muun muassa pavuista, sokerista ja riisihauhosta. Jokainen wagashi on pieni ja niillä on kauniita ja hienoja koristeita ja sen takia wagashiin tekemiseen tarvii ammattitaitoa. Ihmiset yleensä ostaa wagasheja kaupasta, koska itse tekeminen on tosi vaikea. Wagashijen muotoja tehdään vuodenajan mukaan, eli jokaisessa wagashissa on teemoja, ja ne vaihtelee vuodenajan mukaan.
Wagashia syödään teeseremoniassa vihreäteen kanssa, mutta tietysti voi syödä muissa tilanteissakin. Kun olin pieni, en tykännyt täytekakusta, koska tuli huono-olo, heti kun söin kermaa, joten juhlissa söin aina wagashia kakun sijään. Meidän kotona wagashia syödään juhlatilanteissa.
Viime talvena, uutisvuosienjuhlissa, tätini osti meille hänen kotin lähellä olevasta wagashikaupasta wagashilaatikon. 


Koska silloin oli lohikaarmen vuosi, wagashissa oli myös lohikaarmen kuva. (En tiedä mitä koira liitty tähän. Se on aina olemassa laatikosssa, kun tätini ostaa näitä wagashikaupasta.) Esimerkiksi tämä koiran taikina on tehty riisijauhosta, ja sisällä on kaunis vihreävärinen tahna, joka on tehty vihreästä pavusta. Vaikka se on tehty pavuista, ei maistuu pavuilta, vaan makealta. Wagashissa käytetään makeisiin sopivia papuja.

3 件のコメント:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Pitääkö vegaanin tietää, osata pyytää jotain erityistä, että varmasti saa vegaanisia wagasheita? Mitkä wagashit eivät ole vegaanisia?

    xoxo,

    Raisa

    返信削除
  2. Minun käsittääkseni perinteiset wagashit ovat vegaanisia, koska vanhanajan Japanissa ei saaty niin paljoa maitoa. Minä en ainakaan kysy myyjältä, sisältääkö wagasheihin eläintuotteita, koska minulla on sellainen käsitys, että ne ovat tehneet pavuista ja riisijauhosta. Mutta ehkä kannattaa kysyä, jos haluan ollaa varma.
    Nykyään wagashi on myös länsimaistunut, ja niihin wagasheihin on joskus käytetty kermaa, mutta silloin yleensä wagasheja ovat mainitettu, että sisällä on kerma.
    Minä tykkään "ichigo-daifuku"sta. Sen kuori on riisijauhosta tehty pehmeä taikina ja sisällä on makea adukipaputahna ja mansikka.<3

    返信削除